Windows XP nu detecteaza SATA AHCI ("could not detect...")

Aici combate Bula cu tehnica de calcul :)

Moderatori: Wussie, georgian2all

Wussie
Site Admin
Mesaje: 641
Membru din: Lun 21 Mar, 2005 8:54 pm
Localitate: Quakeland
Contact:

Windows XP nu detecteaza SATA AHCI ("could not detect...")

Mesaj de Wussie » Vin 18 Feb, 2011 12:31 am

Exista situatii cand incercarea de a instala Windows XP pe un harddisk SATA in AHCI mode se soldeaza cu eroarea "setup could not detect hard disk drive…"
Aceasta se intampla mai frecvent la placile de baza mai noi, dotate cu controllere SATA RAID sau Intel ICH sau jMicron si la majoritatea laptopurilor model nou, proiectate sa mearga doar cu Windows Vista sau Seven.
Cauza principala este ca BIOS-ul placii de baza vine de obicei din fabrica setat cu optiunea AHCI activata, ceea ce inseamna ca harddiskul va beneficia de "Advanced Host Controller Interface" (AHCI), insa Windows XP nu-l va mai suporta in mod nativ, cauzand eroarea de mai sus la debutul instalarii.
Problema s-ar putea rezolva copiind pe o disketa floppy driverele specifice de SATA/RAID de la producatorul placii si apasand F6 la debutul instalarii, furnizand astfel XP-ului driverele necesare pentru a "vedea" harddiskul. Aceasta metoda e insa destul de greoaie, plus ca in multe cazuri producatorul nici nu ofera driverele respective pentru Win XP, deoarece el recomanda in mod expres instalarea de Vista sau Seven, si de fapt chiar si unitatile floppy sunt pe cale de disparitie.
Deci ce ramane de facut? Intrati in BIOS setup si dezactivati optiunea AHCI ! Daca BIOS-ul vostru o permite, selectati "IDE compatibility mode" in loc de AHCI pentru lucrul cu harddiskul si ati rezolvat problema, Windows XP va recunoaste HDD-ul si va permite crearea de partitii si instalarea.
Si daca va preocupa pierderea de performanta implicata de dezactivarea AHCI, aflati ca aceasta consta doar in suportul pentru hot-plugging, NCQ si un oarece spor de viteza, un pret mic de platit pentru a putea folosi XP fara probleme.
==> Born to frag <==

Scrie răspuns